Az Ironman tĂśrtĂŠnete

Ironman versenyrĂľl 

 

A triatlon rĂśvid tĂśrtĂŠnete: 

 

Ha a triatlont rĂśviden ĂŠrtelmezzĂźk, Ă­gy hangzik; az ĂşszĂł-, a kerĂŠkpĂĄr-, ĂŠs a futĂłtĂĄvok folyamatos teljesĂ­tĂŠse. A fĂľ hangsĂşly a folyamatossĂĄgon van. GyakorlĂĄsĂĄnak feltĂŠtele minimĂĄlis igĂŠnyt tĂĄmaszt ĂźzĂľjĂŠvel szemben. KerĂŠkpĂĄr, sportcipĂľ, sportruhĂĄzat minden ĂĄtlagos csalĂĄdban megtalĂĄlhatĂł( a minĂľsĂŠget ĂŠs az ĂĄrat most ne nĂŠzzĂźk). Mivel mindenki szĂĄmĂĄra elĂŠrhetĂľek azok az eszkĂśzĂśk, mellyel ezt a sportĂĄgat Ăťzni lehet, ezĂŠrt a triatlon sokkal gyorsabban fejlĂľdĂśtt, mint ahogy ez egy Ăşj sportĂĄg szĂźletĂŠse utĂĄn szokott lenni. Az elsĂľ versenyt mindĂśssze negyed ĂŠvszĂĄzada rendeztĂŠk meg. 

 

26 ĂŠve Hawaii-szigetĂŠn hĂĄrom sportember talĂĄlkozott. Az elsĂľ 3.8 km-t Ăşszott, a mĂĄsodik 180 km-t kerĂŠkpĂĄrozott, a harmadik pedig lefutotta teljes maratoni tĂĄvot.S mint ez lenni szokott, mindhĂĄrman a sajĂĄt tejesĂ­tmĂŠnyĂźkkel dicsekedtek. VelĂźk volt egy negyedik is, egy darabig hallgatta a vitĂĄt, aztĂĄn megszĂłlalt: 

 

"Ez mind semmi,csinĂĄljĂĄtok vĂŠgig mindhĂĄrmat egymĂĄs utĂĄn!" 

"Nincs a fĂśldĂśn ember, aki erre kĂŠpes."- hĂźledeztek azok. 

"MĂĄr hogyne lenne-itt vagyok ĂŠn." 

 

AkĂĄr Ă­gy tĂśrtĂŠnt, akĂĄr a megszĂŠpĂ­tĂľ messzesĂŠg kerekĂ­tette ki a tĂśrtĂŠnetet, tĂŠny: a negyedik John Collins vagy John Dunbar lehetett, aki 1978-ban megrendezte az elsĂľIRONMAN versenyt Hawaii-on, mĂŠgozzĂĄ a Waikiki tengerpart Ohau- szigetĂŠn. Az erĂľprĂłbĂĄn 15-en indultak. A gyĂľzelmet Gordon Haller szerezte meg, a tĂĄvot 11 Ăłra 46 perc 58 mĂĄsodperc alatt teljesĂ­tette, maga mĂśgĂśtt hagyva a mĂĄsik 14 versenyzĂľt. TehĂĄt ez volt az elsĂľ verseny, És ĂŠrdekes, hogy rĂśgtĂśn ilyen nagy tĂĄvon. TalĂĄn ez az egyetlen sportĂĄg, ahol a tĂĄvok felĂźlrĂľl fejlĂľdtek(finomultak) lefelĂŠ. 

 

AzĂłta minden ĂŠvben megrendezik az IRONMAN-t. 1980- ban mĂĄr 100 felett volt az indulĂłk szĂĄma. A harmadik IRONMAN-on tĂźnt fel egy 27 ĂŠves kaliforniai ĂşszĂłedzĂľ, aki kĂśzel 2 ĂłrĂĄval javĂ­totta meg a legjobb idĂľt. AzĂłta ez a triatlonista ĂŠlĂľ legendĂĄvĂĄ vĂĄltozott, mert 6-szor tudta megnyerni a Hawaii-tĂĄvot. A neve Dave Scott, eredmĂŠnye: 9:24.33 volt.A versenyt1980-tĂłl kezdve Triatlon VilĂĄgbajnoksĂĄgnak neveztĂŠk. innentĂľl a TV is felkapta a rendezvĂŠnyt ĂŠs a lĂĄtvĂĄny, melyet az ABC tĂĄrsasĂĄg kĂśzvetĂ­tett,nĂŠzĂľk milliĂłit ragadta magĂĄval, s a triatlonbĂłl azUSA-ban tĂśmegsport lett. 

 

Az 1983-ban megrendezett VII. Vasemberre mĂĄr tĂśbb, mint 2000-en jelentkeztek. A rendezĂľk 17 ĂłrĂĄs szintidĂľvel szĂťrtĂŠk meg a mezĂľnyt. Az ABC tĂŠvĂŠtĂĄrsasĂĄg a versenyt vĂŠgig egyenesben kĂśzvetĂ­tette, Ă­gy 30milliĂł ember nĂŠzhette vĂŠgig, Dave Scott(9:05:58) harmadik gyĂľzelmĂŠt. A kĂśvetkezĂľ ĂŠvben Sott ĂĄtlĂŠpte a 9 ĂłrĂĄs ĂĄlomhatĂĄrt, majd 2 ĂŠvvel kĂŠsĂľbb 8ĂŠs fĂŠl ĂłrĂĄn belĂźl teljesĂ­tette a tĂĄvot. 

 

MagyarorszĂĄg szempontjĂĄbĂłl az 1988-as IRONMAN is tĂśrtĂŠnelmet jelentett, mert ekkor indult magyar versenyzĂľ elĂľszĂśr Triatlon VilĂĄgbajnoksĂĄgon, KropkĂł PĂŠter szemĂŠlyĂŠben. 40. helyezĂŠse sok erĂľt adott nki a folytatĂĄshoz. A XIII. IRONMAN-t Mark Allen nyerte hihetetlennek tĂťnĂľ, 8:09:15 mp-es idĂľvel. 

 

EbbĂľl a -mĂĄr elsĂľ hallĂĄsra is soknak tĂťnĂľ- tĂĄvbĂłl alakult ki az ultratriatlon, mely a klasszikus IRONMAN kĂŠt-, hĂĄrom-, Ăśt-, nyolc-, vagy tĂ­zszerese.MĂŠg nem annyira nĂŠpszerĂť, ami kĂśszĂśnhetĂľ annak, hogy igen fiatal sporĂĄgrĂłl van szĂł. MĂşltja nem nyĂşlik vissza 12-14 ĂŠvnĂŠl rĂŠgebbre. MĂŠgis egyre tĂśbb sportolĂł ĂŠrez rĂĄ az Ă­zĂŠre, ĂŠs vĂĄllalja, hogy rĂŠsztvesz egy-egy ilyen kemĂŠny, embertprĂłbĂĄlĂł megmĂŠrettetĂŠsen.TeljesĂ­tĂŠsĂŠhez ĂĄtlagon felĂźli kitartĂĄsra ĂŠs tĂťrĂľkĂŠpessĂŠgre van szĂźksĂŠg. De a cĂŠlbaĂŠrkezĂŠs nagyszerĂť pillanata feledteti az ĂĄtĂŠlt kĂ­nokat. 

Kapcsolódó tartalom

1 516 letöltés

 

A szerver az oldalt 0,142 másodperc alatt állította elő